miércoles, 19 de noviembre de 2008

The social music revolution?



Last.fm (http://www.lastfm.es/) no és exactament una ràdio on-line, sinó una comunitat social formada per aficionats de la música, artistes i segells discogràfics. És un servei que registra tota la música que escoltes i, en funció dels teus gustos, t’ofereix i et presenta vàries possibilitats musicals: artistes que et puguin agradar, usuaris amb gustos similars, emissions de ràdio personalitzades, llistes d’èxits, entre d’altres.

Milers de persones diàriament pugen cada dia a Last.fm dades de cançons que escolten, etiqueten als artistes per estils i escriuen les seves biografies en la wiki dels servei, proporcionant així tots els continguts al sistema que donen com a resultat una de les majors enciclopèdies musicals d’Internet.
En comparació amb altres red socials musicals, last.fm, és una ràdio semàntica; és a dir, dóna un servei capaç d’entendre i predir els gustos dels seus usuaris per mitjà d’un sistema de catalogació i la gestió dels seus perfils. Aquest procediment, anomenat Scrobbling (que consisteix en enviar a Last.fm el nom dels temes que escoltes i agregar-los així al teu perfil musical), estudia els costums melòdics de l’usuari tant el que fa on-line com el que del seu disc dur.

Cal destacar que aquest sistema està documentat i té llicència com a codi obert i, per tant, està disponible per la integració per parts de programadors d’altres llocs i serveis.

Finalment dir que aquest servei és totalment gratuït malgrat per aquelles persones que vulguin un servei addicional han de realitzar una petita donació.

1 comentario:

Jordi Rodrigo Roma dijo...

Gran web per els amants de la música.

Sempre l'he trobat curiosa e interessant, tot i que mai m'ha acabat de fer el pés. La seva organització. tot i molt ben estructurada, no m'acaba de fer el pes.

Més d'un cop e intentat enganxar-m'hi pero sempre he acabat recorrent a altres fonts, menys organitzades i diperses que LAST·FM. I sobretot necessiten millorar el Music Player que porta incorporat la web, ja que poques vegades funciona com cal, o directament fot el k vol.

No obstant això crec que és una molt bona idea per a tots/es els amants de la música.