viernes, 14 de noviembre de 2008

El món és un mocador?

La teoria dels sis graus de separació és una teoria que diu que qualsevol persona pot posar-se en contacte amb qualsevol altra persona del planeta a través d’una cadena de coneguts que no tinguin més de cinc intermediaris com a màxim.
Aquesta teoria va ser inicialment proposada per l’escriptor hongarès Frigyes Karinthy a Chains (una de les seves obres). El concepte es basa en la idea de que tan sols és necessari un petit nombre d’enllaços perquè el conjunt de coneguts es converteixi en la població humana sencera.
Va haver un intent de provar la teoria per comprovar la seva certesa. La més destacada va ser l’any 1967 amb el psicòleg estaounidens Stanley Milgram amb el seu experiment anomenat “l’experiment del món petit”. Aquesta va consistir en seleccionar a l’atzar persones de l’oest dels Estats Units perquè enviessin targetes a un estrany situat a Massachusets. Els remitents coneixien el nom del destinatari, la seva ocupació i la seva localització aproximada. Se li va indicar que enviessin el paquet a una persona que ells coneguessin directament i que pensessin que fos la que més probabilitats tindria, entre tots els seus amics, de conèixer directament al destinatari. Aquesta persona quan ho revés tindria que fer el mateix fins que el paquet fos entregat al seu destinatari final. L’entrega de cada paquet només va necessitar entre cinc i set intermediaris. Aquest descobriment va set publicat en “Psychology Today”. Cal destacar que la teoria va ser molt criticada perquè el seu estudi estava basat en el nombre de paquets que es necessitaven perquè arribés al destinatari final escollit i que la mostra de persones que s’havia utilitzat per realitzar l’experiment es caracteritzava per tenir uns ingressos superiors respecte la mitjana normal i, per tant, no representativa de la mitjana de persones.


Els sis graus de separació es van convertir en una idea acceptada en la cultura popular després de que Brret C. Tjaden publiqués un joc d’ordinador en la pagina Web de la Universitat de Virgínia basat en el problema del petit món per saber quants graus de separació hi havia entre els diferents actors cinematogràfics de la història. Va utilitzar Internet Movie Database per documentar les connexions entre els diferents actors. La revista Time va anomenar aquest lloc Web “ The Oracle of Bacon at Virginia”, un dels deu millors llocs Web de 1996. El link de la pagina és el següent:
http://oracleofbacon.org/. Aquí podreu buscar combinacions de tot tipus com trobar els graus de separació entre Brad Pitt i Cantinflas, com podem observar en la imatge.

Com exemple, per simple curiositat, he intentat aplicar personalment aquesta teoria. He escollit dos exemples personals.
Quants graus de separació hi ha entre jo i la cantant Shakira? Dons la resposta és solament tres graus.
1r grau: jo conec el meu germà.
2n grau: el meu germà coneix al novio de la cosina de la Shakira, perquè han coincidit algun cop a la penya on veuen el futbol.
3er: la cosina coneix a la Shakira.


Quants graus de separació hi ha entre l’ex-alcalde de Barcelona Joan Clos i jo? Només dos graus.
1r grau: jo conec a la àvia d’una veïna meva.
2n grau: la seva àvia el coneix perquè era la seva veïna quan ell era petit.

I és que realment aquesta teoria funciona!!

1 comentario:

neus p. dijo...

Això de la teoria de los Seis grados em dóna la sensació que d'alguna manera tots som molt propers. La veritat es que a vegades em costa de creure-me-la, però a més, tampoc sé si és gaire bo estar connectat amb segons qui a no més de 6 graus!!