miércoles, 15 de octubre de 2008

Wikipedia



És una enciclopèdia de contingut amb llicencia lliure basada en la tecnologia WIKI, que permet l’edició dels seus continguts per part del qualsevol usuari mitjançant un navegador Web.

Aquest projecte va ser creat el 15 de gener de 2001 per James Wales amb l’ajuda de Larry Sanger, com a complement de Nupedia (enciclopèdia escrita per experts). Avui dia, pertany a la Fundació Wikimedia, organització sense ànim de lucre.
Des de la seva creació no només ha guanyat popularitat (al setembre de 2008 va registrar més de 11 milions d’articles) sinó que el seu èxit ha desencadenat l’aparició d’altres projectes com Wikcionario (diccionari de sinònims), Wikisource (biblioteca lliure), Commons (imatges multimèdia), Wikilibros (llibres de text i manuals), Wikiespecies (directori d’espècies), Meta-Wiki (coordinació de projectes), Wikinoticias (notícies lliures) i, per últim, la Wikiversidad (plataforma educativa lliure).
Cal destacar que en l’actualitat hi ha un debat obert sobre la seva fiabilitat. Per una banda, se li dóna suport com les declaracions que es van realitzar a la revista científica “Nature” les quals afirmaven que la Wikipedia en anglès era tan exacte com la Encyclopedia Britannica en articles científics; i, per l’altra, es citada de manera crítica. Cal destacar que sovint es citada no com una font única d’informació sinó com una font complementaria.

Actualment, la Wikipedia és popular pel seu plurilingüisme: presenta edicions en més de 253 idiomes. Disset edicions superen els 100.000 articles: anglès, alemany, francès, japonès, italià, suec, holandès, espanyol, xinès, rus, noruec, volapük, romà i català.

2 comentarios:

Jordi Rodrigo Roma dijo...

La wikipèdia és clarament una arma de doble tall. Per una banda ha obert les portes a la informació i cultura a moltes persones que no hi tenien accés abans o que no posseïen cap enciclopèdia i havien de buscar per moltes pàgines d'internet la informació que buscaven.

D'altre banda, al ser una encilopèdia de lliure accés on qualsevol persona (sempre sota la seva responsabilitat) hi pot escriure el que ell o ella creu que és cert, però això no vol dir que ho sigui en veritat. Per tant això pot portar a la confusió i a la difussió d'informació errónea o modificada.

A les escoles es treballa molt sobre la wikipèdia, ja que crec que és una eina molt útil a l'hora de motivar al alumnes a la recerca d'informació, pero t el perill de que coses que ells/elles creguin certes no ho siguin o ho aprenguin malament.

No obstant això crec que ha estat una de les grans revolucions d'internet de principis de segle i ser equiparable al fenòmen google.

neus p. dijo...

La wikipedia és una eina col•laborativa i voluntària. Per una banda, cada dia creix més i l’entrada de nous articles permet consultar els esdeveniments recents i no deixa d’estar actualitzada; a més a més, el seu sistema permet que, d’alguna manera, entre tots puguem crear i reunir el coneixement humà. Realment crec que és una molt bona eina, però per mi no deixa de ser complementària, es parla molt de la seva exactitud però la meva percepció no deixa de ser aquesta. La veritat, normalment la utilitzo com a punt de partida sobre el que he de buscar i mai com a font única.