jueves, 23 de octubre de 2008

ARt interactiu

Definim l’art interactiu com les obres contemporànies les quals fan participar a l’espectador de forma directa en la realització de la seva obra, no simplement com intèrpret o com a receptor. Algunes escultures es qualifiquen com a tal per permetre que l’observador camini sobre aquesta, a dins o al seu voltant. Moltes obres de net.art, software art i art electrònic són completament interactives i, molt cops, els visitants poden explorar un ambient d’hipertext.

Com exemple d’obra interactiva destacaré la de l’artista Daniel Rozin, que realitza miralls a partir de superfícies no reflectants. Una de les seves creacions és el mirall de fusta, creat al 1999, que utilitza 830 quadres de fusta connectats a un mateix nombre de motors els quals reben la senyal d’una petita càmera situada en el mirall. El seu funcionament es pot observar clarament en el vídeo següent.



es pot veure l'exemple de la interactivitat de l'obra:

http://www.youtube.com/watch?v=i-G54kVrhbE

4 comentarios:

Jordi Rodrigo Roma dijo...

El nivell en què ha arribat la tecnologís sembla ser que no té límits!

Havia sentit parlar d'obres d'art interactives pero la d'aquests mirall de fusta m'ha deixat bocabadat. Sobretot per la complexitat a l'hora de dissenyar l'obra, ja que anquí no només hi podem tenir en compte l'efecte del mirall sino la tecnologia i la ingenyeria que hi ha posats darrere per poder fer tal obra.

Ara b, això em va fensar en una Qúestió:

"L'Autor de l'obra és també l'ingenyer de la mateixa?" o" L'Autor és qui ha tingut la idea i ha contractat els serveis d'un ingenyer?"

Ja que si fós el segon cas, qui podria ser considerat l'autor real de l'obra? La persona qui ha tingut la idea o la persona qui ha dissenyat els mecanisme per poder fer realitat l'obra? Tots dos tenen mèrit, pero sense l'aplicació real una obra al cap d'un autor no serveix de res.

Llavors potser podriem estar parlant no d'obres d'art digital sino d'obres d'art de la ingenyeria no?

loading dijo...

EN aquest cas , l'enginyer és l'autor de l'obra. Ha tingut la idea i ho ha desenvolupat ell mateix. Aquesta obra és un dels molts exemples que ha realitzat aquest artista.


Sota el meu punt de vista no el qualificaria tant com art digital o d'ingenieria. Simplement com a Art interactiu pel fet de que el resultat de l'obra d'art necessita l'interactivitat de l'espectador sino acaba sent un petit mosaic de fusta en una pared.

neus p. dijo...

Fa molt que vaig veure aquest vídeo i encara em sorprèn ara! Com bé dius, rozin n'és l'autor i creador, i té altres exemples de miralls creats amb el mateix sistema (en recordo un fet a partir de pilotes de ping pong cobertes de pintura metàl·lica).

Hi ha molts artistes, sobretot escultors, que deixen que la presència de l'espectador completi el sentit de l'obra, però aquest cas és realment sorprenent!

Jordi Rodrigo Roma dijo...

Cal a dir doncs que, si es cert que l'autor n'és també l'enginyer, és tota una obra mestra. Potser és perque m'interessen els aspectes tecnològics un "pél" + que els artistics i en aquest cas em vaig quedar bocabadat davant l'aplicació de tal tecnologia sobre l¡obra d'art. sigui com sigui és molt interessant aquest art interactiu ja que la persona hi participa i en forma part podent expressar-se tamb amb l'obra creada per un altre autor.