miércoles, 15 de octubre de 2008

Periodisme ciutadà: la nova era del periodisme?

El periodisme ciutadà, també denominat periodisme 3.0., és un nou fenomen que ha sorgit des de fa uns anys renovant la visió tradicional que es tenia de les comunicacions. El “Morrocotudo” a Xile i “Oh my News” a Corea del Sud, són dos exemples clars d’aquest nou fenomen periodístic que només ha estat possible gracies a Internet. Aquest permet a totes les persones (sense importar el seu estatus social ni la seva professió) escriure i publicar noticies, reportatges i entrevistes d’àmbits diversos.

Oh Yeon Ho (periodista coreà) va ser qui va crear l’any 2000 un lloc Web, denominat “Oh My News”, on la gent de diferents parts de Corea del Sud tingués l’oportunitat de publicar les noticies que ells mateixos reportaven. Aquesta iniciativa ràpidament es va propagar arreu del món. Inicialment va començar com un diari electrònic nacional, però actualment és el màxim exponent mundial del periodisme participatiu.



Per altra banda, a Xile aquest fenomen també comença a expandir-se. “El Morrocotudo”, és un dels mitjans que ha seguit l’exemple del diari coreà. Al igual que “Oh My News” permet publicar articles i noticies dels ciutadans.

Cal destacar que el naixement d’aquest nou mitjans només ha estat possible gràcies ha Internet que ha permès la propagació del periodisme ciutadà. Ha través d’aquest mitjà les persones han pogut expressar-se de manera més fluida, tant en els llocs informatius com en Weblogs i espais personals on qualsevol persona podia tractar el tema que volgués.

Amb aquesta nova forma de fer periodisme són molts els que es comencen a preguntar si és un perill per la tradicional professió, ja que en l’actualitat no és necessari passar per la universitat per formar part dels mitjans de comunicació. Des del meu punt de vista, no crec que aquest nou fenomen pugui ser una amenaça sinó una forma de complementar la informació que donen els mitjans tradicionals i una manera diferent d’interpretar la realitat que els envolta.

No hay comentarios: