jueves, 23 de octubre de 2008

Exemple de "mashup"


L’any 1968 els Beatles van llançar al mercat “the white album” i trenta-cinc anys més tard, al 2003, el raper Jay-Z va treure al mercat “the Black Album”. Un any més tard, el DJ Danger Mouse va tenir la magnifica idea d’utilitzar i integrar aquests dos grans àlbums fent “mashup” per crear el que va anomenar “The Grey album”.
Aquest àlbum va crear moltes controvèrsies perquè Danger Mouse no va demanar en cap moment els drets per poder utilitzar material dels Beatles i, a més a més, el va distribuir lliurement per Internet. Cal fer menció que el material de Jay-Z, en forma de cappella, si que estava totalment alliberat.

La notorietat que va aconseguir tenir amb aquest àlbum va ser produïda per la resposta que va tenir EMI, titular del copyright dels Beatles, quan va intentar parar la seva lliure distribució. La polèmica que es va desencadenar davant de la resposta de EMI va fer que l’àlbum distribuís de forma ràpida per Internet. Va ser producte de moltes crítiques negatives i, també, de molt positives ja que va ser anomenat el millor àlbum del 2004 per Entertaiment Weekly.

A més a més del “mashup” sonor, durant la tardor del 2004, els suissos Laurent Fauchere i Antoine Tinguely van realitzar el videoclip del “mashup” per promocionar el single de l’àlbum “Encore”. En aquesta composició es pot observar perfectament la unió dels Beatles i l’ambient de les fans en la seva època amb l’aparició de Jay-Z molt ben integrat en la imatge i en la composició audiovisual.
http://www.youtube.com/watch?v=JbXLp2z6xL4

Cal destacar que malgrat ser un treball amb copyright va ser alliberat per afavorir, avui dia, a la producció de “mashups” i “remixes”. I quina millor manera que utilitzar un mitjà tan poderós com és el d’Internet per donar a conèixer aquesta nova producció realitzada a partir de material ja existents. Però la pregunta que porta tot això és: s’hauria de permetre realitzar “remixes” i “mashup” d’altres composicions de forma lliure?

2 comentarios:

Jordi Rodrigo Roma dijo...

Internet ha arribat a un punt en que és quasi impossible aturar el procés de distribució d'informació. Tants canals i tantes vies diferents per on es pot introduïr que fa quasi impossible aturar alguna cosa.

Sobre els mashups.... sincermanent crec que és un exemple de que en la música queda poca cosa més a intentar i els que ens queda és recórrer a grups antics (ex: ABBA) i mesclar-les amb lletres de cançons noves. Dona resultat pero a la lalrga t'adones que no escoltes res de nou.

loading dijo...

Estic d'acord de que un mashup parteix de creacions-músiques o temes ja creats però des del meu punt de vista dóna clarament a una nova creació diferent.!
el resultat és un nou tema musical y en la manera de composar i mesclar aquest temes originals ja creats és on es troba la creativitat i originalitat de la peça.